Uložiť

Webinár: Tradičné suroviny a jedlá našich predkov

by Samé ucho Základné info: ONLINE 23. máj, 2021 | ne | 19:00 Pridaj do kalendára
7.00 € - 9.00 € KÚPIŤ LÍSTOK

Popis

Kuchyňa nebola pre našich predkov iba priestorom, kde spoločne zasadali ku stolu, ale aj posvätným miestom opradeným zvykmi, obradmi či dokonca poverami. Aké arómy v bežné dni prevoniavali pradávne domácnosti a čo nesmelo chýbať na sviatočnom stole? Aké suroviny tvorili základ jedálnička našich predkov? Čo všetko z kulinárskej kultúry musela ovládať vydajachtivá deva a aké móresy platili pri stolovaní? Nahliadnite do receptárov prastarých materí a ponorte sa do jedinečnej histórie ľudovej kuchyne! Významná etnologička a historička, Katarína Nádaská, nám už tradične vo svojej fascinujúcej online prednáške hlbokou lyžicou naservíruje bohatú kašu informácií. Dozvieme sa, kto vymyslel desiatu a olovrant, zoznámime sa s históriou tradičných jedál, ako sú halušky či podplamenníky, a povieme si tiež o archaických surovinách a plodinách, ktoré sa na Slovensku v minulosti hojne pestovali a stálo by za to ich obnoviť, ale aj o starých odrodách ovocia či o bylinkách a jedlých kvetoch, ktoré naši predkovia hojne využívali.


Mgr. Katarína Nádaská, PhD.

je oceňovaná etnologička a historička, ktorá sa špecializuje na náboženskú etnológiu, etnomedicínu, mágiu a démonológiu, stredouerópske kontexty ľudovej kultúry a vizuálnu antropológiu. Vyštudovala odbor etnológia – história na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracovala nielen na svojej alma mater, ale aj na ďalších univerzitách. Absolvovala viacero vedeckých stáží na európskych univerzitách, pracovala ako kurátorka a literárna historička v Múzeu mesta Bratislava aj ako odborná vedecká pracovníčka v Divadelnom ústave v Bratislave. V súčasnosti pôsobí ako odborná pracovníčka v samospráve, venuje sa historickému poradenstvu pre oblasť masmédií a filmu, prednáša na viacerých univerzitách na Slovensku i v zahraničí. Je autorkou viacerých monografií, vedeckých štúdií a popularizačných článkov, a tiež spoluautorkou etnologických filmových dokumentov.  


FACEBOOK EVENT


AKO WEBINÁR FUNGUJE?

  • - Prihlasovanie ľavou zadnou: Na webinár sa môžete pripojiť cez svoj telefón, tablet alebo notebook, nepotrebujete k tomu žiadne ďalšie
  • technické vybavenie.   
  • - Pred konaním webinára vám v deň jeho konania pošleme na e-mail odkaz, cez ktorý sa na webinár poľahky pripojíte. Ak vstupenku zakúpite
  • v deň konania podujatia, odkaz na webinár vám príde v jednom e-maili priamo s lístkom.
  • - Zážitok pre aktívnych aj pasívnych poslucháčov: Do webinára sa môžete aktívne zapojiť a klásť otázky, ale zároveň je určený aj pre tých
  • účastníkov, ktorí chcú radšej len počúvať. 
  • - Live stream webináru sa vysiela prostredníctvom platformy Vimeo, priamo vo vašom internetovom prehliadači. Nie je preto potrebné nič
  • inštalovať ani sa niekde registrovať.


VÝHODY WEBINÁRA:

  • - Zúčastniť sa ho môžete z pohodlia vášho domova alebo kancelárie.
  • - V najbližších dňoch po uskutočnení webinára dostanete záznam, ktorý vám bude k dispozícii po dobu 30 dní.
  • - Efektívnejšie využitie vášho času bez potreby cestovania.
  • - Možnosti klásť otázky a komunikovať s lektorom webinára.
  • - Na jeden vstup sa môže zúčastniť celá domácnosť.


Odpovede na často kladené otázky nájdete tu


Miesto konania eventu

ONLINE

Kontakt na organizátora

Samé ucho

info@inspireacademy.sk

Fakturačné údaje

Samé ucho

Námestie SNP 30,
811 01 Bratislava
Slovenská republika

IČO: 50809237
DIČ: 2120549981
IČ DPH:

Popis

Popis

Kuchyňa nebola pre našich predkov iba priestorom, kde spoločne zasadali ku stolu, ale aj posvätným miestom opradeným zvykmi, obradmi či dokonca poverami. Aké arómy v bežné dni prevoniavali pradávne domácnosti a čo nesmelo chýbať na sviatočnom stole? Aké suroviny tvorili základ jedálnička našich predkov? Čo všetko z kulinárskej kultúry musela ovládať vydajachtivá deva a aké móresy platili pri stolovaní? Nahliadnite do receptárov prastarých materí a ponorte sa do jedinečnej histórie ľudovej kuchyne! Významná etnologička a historička, Katarína Nádaská, nám už tradične vo svojej fascinujúcej online prednáške hlbokou lyžicou naservíruje bohatú kašu informácií. Dozvieme sa, kto vymyslel desiatu a olovrant, zoznámime sa s históriou tradičných jedál, ako sú halušky či podplamenníky, a povieme si tiež o archaických surovinách a plodinách, ktoré sa na Slovensku v minulosti hojne pestovali a stálo by za to ich obnoviť, ale aj o starých odrodách ovocia či o bylinkách a jedlých kvetoch, ktoré naši predkovia hojne využívali.


Mgr. Katarína Nádaská, PhD.

je oceňovaná etnologička a historička, ktorá sa špecializuje na náboženskú etnológiu, etnomedicínu, mágiu a démonológiu, stredouerópske kontexty ľudovej kultúry a vizuálnu antropológiu. Vyštudovala odbor etnológia – história na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Pracovala nielen na svojej alma mater, ale aj na ďalších univerzitách. Absolvovala viacero vedeckých stáží na európskych univerzitách, pracovala ako kurátorka a literárna historička v Múzeu mesta Bratislava aj ako odborná vedecká pracovníčka v Divadelnom ústave v Bratislave. V súčasnosti pôsobí ako odborná pracovníčka v samospráve, venuje sa historickému poradenstvu pre oblasť masmédií a filmu, prednáša na viacerých univerzitách na Slovensku i v zahraničí. Je autorkou viacerých monografií, vedeckých štúdií a popularizačných článkov, a tiež spoluautorkou etnologických filmových dokumentov.  


FACEBOOK EVENT


AKO WEBINÁR FUNGUJE?

  • - Prihlasovanie ľavou zadnou: Na webinár sa môžete pripojiť cez svoj telefón, tablet alebo notebook, nepotrebujete k tomu žiadne ďalšie
  • technické vybavenie.   
  • - Pred konaním webinára vám v deň jeho konania pošleme na e-mail odkaz, cez ktorý sa na webinár poľahky pripojíte. Ak vstupenku zakúpite
  • v deň konania podujatia, odkaz na webinár vám príde v jednom e-maili priamo s lístkom.
  • - Zážitok pre aktívnych aj pasívnych poslucháčov: Do webinára sa môžete aktívne zapojiť a klásť otázky, ale zároveň je určený aj pre tých
  • účastníkov, ktorí chcú radšej len počúvať. 
  • - Live stream webináru sa vysiela prostredníctvom platformy Vimeo, priamo vo vašom internetovom prehliadači. Nie je preto potrebné nič
  • inštalovať ani sa niekde registrovať.


VÝHODY WEBINÁRA:

  • - Zúčastniť sa ho môžete z pohodlia vášho domova alebo kancelárie.
  • - V najbližších dňoch po uskutočnení webinára dostanete záznam, ktorý vám bude k dispozícii po dobu 30 dní.
  • - Efektívnejšie využitie vášho času bez potreby cestovania.
  • - Možnosti klásť otázky a komunikovať s lektorom webinára.
  • - Na jeden vstup sa môže zúčastniť celá domácnosť.


Odpovede na často kladené otázky nájdete tu


Tags

Miesto

Miesto

Samé ucho
Námestie SNP 30
811 01 Bratislava

Pozrieť na mape
Kontakt

Kontakt na organizátora

Samé ucho

info@inspireacademy.sk

Fakturačné údaje

Samé ucho

Samé ucho
Námestie SNP 30
811 01 Bratislava

IČO: 50809237
DIČ: 2120549981
IČ DPH: